DUO SATSUZEN 颯然

Catherine Balmer (dwarsfluit) & Hélène Seiyu Codjo (shakuhachi).

 

 

Japanse traditionele muziek, solo, duets, Japanse & Westerse moderne muziek, eigen composities.

 

As the wind suddenly blows strongly 

the shakuhachi playing muraiki

meets the silver flute in the silence.

 


Recensies concerten
"Landschappen en geluidschappen ontvouwen zich geleidelijk voor het publiek door een geslaagde combinatie van traditionele en moderne muziek.

Verrassend harmonieus schilderen Europese dwarsfluit en Japanse Shakuhachi samen landschappen, vogels, beweging, rust. Soms verschillen de timbres duidelijk van elkaar en zijn de eigen karakters van beide instrumenten zeer herkenbaar, in andere gedeelten weten beide fluitisten de klank en de intonatie zo te vormen dat de instrumenten één lijken te zijn.

Door  het vormen van microtonen op de dwarsfluit en door op het Japanse bamboe soms de meer sonore klank van een Europees instrument te benaderen laten beide musici zien dat zij hun instrumenten en de muziek waar zij voor hebben gekozen volledig begrijpen en beheersen."

Luc-Jan Laarhoven

 

"Als amateur dwarsfluitspeler werd ik namelijk getriggerd door het concert van een duo dat de klank van de dwarsfluit combineert met die van de Japanse shakuhachi fluit. Wat leveren die dubbelklanken prachtige en betoverde klankkleuren op!

Het mystieke, zenachtige geluid geluid van shakuhachi accordeert wonderschoon met dat van de serene dwarsfluit. Hoewel de embouchure van beide instrumenten verschillend is, was het intrigerend om te zien hoe de dwarsfluit, in dit geval de zogenaamde G-dwarsfluit, via een soms aangepaste embouchure het prachtige hese geluid van de shakuhachi wist te benaderen.

Wat een oase van rust ging van dit concert uit, echt een moment van bezinning!

Kortom een concert in een prachtige ambiance van de Valkhofkapel in Nijmegen dat in het (muzikale) geheugen gegrifd zal blijven."  

Jos Brommer, amateur dwarsfluitspeler

 

"Nieuwsgierig naar hoe de klankkleur van beide instrumenten samen zouden klinken ging ik op een prachtige zondagmiddag naar de Shofukan. De concurrentie met het mooie weer was duidelijk: de opkomst was helaas klein.

De opzet van het concert was helder, erg aangenaam om niet na elke stuk applaus te willen maar vooral in focus te blijven. Dit is zowel voor de uitvoerders belangrijk als prettig voor het publiek.

Mijn nieuwsgierigheid werd beloond in een prachtige samenklank van beide instrumenten en het samenspel van beide muzikanten. Het werd gelijk duidelijk dat zij al lang en veel met elkaar hebben samen gespeeld en daar ook veel plezier uit halen.

Het programma bestond uit diverse stukken uit diverse tijden, solostukken en compositie’s voor de twee instrumenten, zowel traditionele Honkyoku’s als hedendaagse stukken. 

Kortom, een lust voor het oor! "

Greet van Keulen

DUO SATSUZEN is een duet over vriendschap, natuur en spiritualiteit. Een ontmoeting van muzikale werelden.

Het gaat om de plezier om samen muziek te maken en elkaar te inspireren.

 

Laat je je verrassen door de combinatie van klanken van deze twee fluiten.

 

Informatie en contact: helene@fluitshakuhachi.nl

Photos © Pierre-Alain Balmer

OPTREDENS

 

23 februari 2019 - 16:30 - VALKHOF KAPEL NIJMEGEN. 

Toegang gratis. Vrijblijvende bijdrage welkom.

 

24 februari 2019 - 15:00 - ROTTERDAM.

SHOFUKAN - Charloisse Kerksingel 32-14. 

Toegang gratis. Vrijblijvende bijdrage welkom.