Optredens

Ervaar de unieke klank van de Japanse zen-bamboefluit shakuhachi.

Ik bied verschillende programma's aan om kennis met deze fluit te maken. Programma op maat kan natuurlijk ook. Voor meer informatie, neem gerust contact met mij op.

Ontdekking van de shakuhachi

Concert (45 min.) & Workshop (60 min)

Concert

Introductie in traditionele en moderne solo muziekstukken in de stijl van Fukuda Teruhisa (Hijirikai).

Workshop

Bestemd voor mensen die willen weten of de shakuhachi iets voor hun is.

Een introductie over het instrument en de basisprincipes van de techniek worden gegeven. Enkele shakuhachi's worden beschikbaar gesteld om zelf te proberen.

Concert-presentatie (90 min)

Heb je een shakuhachi ooit "live" gehoord? Dit muziekinstrument is vrij onbekend hoewel zijn klank vaak voorkomt in meditatieve muziek. Het is voor een lange tijd exclusief door Japanse monniken bespeeld, het begint nu meer populair te worden in de westerse wereld.  

Tijdens de presentatie wordt informatie over de geschiedenis en de technieken van de shakuhachi gegeven. Enkele traditionele en moderne muziekstukken (honkyoku) worden gespeeld. 

Maak kennis met de Japanse notatie en daag jezelf uit om de fluit zelf te proberen.

Suizen Meditatie concert

Meditatie door het blazen (60 of 90 minuten)

De Japanse bamboefluit shakuhachi heeft een wonderbaarlijke klank die direct aan het hart spreekt. Door de lange ademhaling geeft hij rust en ontspanning. 

Vanaf de 13de eeuw werd hij als een meditatie training door Zen-boeddhisten monniken van de Fuke-secte gespeeld: meditatie door het blazen. De Zen-spiritualiteit en de natuur vormen de kern van de muziek. Elk muziekstuk verwijst naar een deugd of kwaliteit die we kunnen trainen.

 De deelnemers mogen op meditatie kussen zitten en zonder tussentijds applaus naar de muziek luisteren, want de stilte hoort bij de muziek.

In zen-centrum, kerk, cultureel centrum, museum.

7 chakra's shakuhachi concert

Muziek flow (70 minuten)

Ervaar de wonderbaarlijke klanken van de shakuhachi.

Van wortel tot kruin chakra, laat je energie stromen tijdens het luisteren naar traditionele muziekstukken en improvisaties. Elke klank van de toonlader van de shakuhachi wordt aan een chakra verbonden.

5 verschillende fluitlengten worden gespeeld, van 2.8 tot 1.6. 

In zen-centrum, kerk, cultureel centrum, auditorium.

Een verhaal van Gerard

Shakuhachi en Japanse verhalen

Gerard Jellema vertelt Japanse verhalen voor kinderen en/of volwassenen met begeleiding van de shakuhachi van Hélène Seiyu Codjo.

 

Meer informatie hier


Muzikaal bezoek

Muziek maken met een therapeutische doel

Shakuhachi spelen voor mensen met dementie en/of handicap is iedere keer weer bijzonder. De manier waarop deze bamboefluit deze mensen kan raken en rust geven is indrukwekkend. Het laat mij ervaren hoe belangrijk muziek kan zijn in het leven. 

 

 

In verpleeghuizen en verzorgingshuizen.

Download
Een crescendo van stilte, door Bert Kock
Een artikel over het gebruik van de shakuhachi in muziektherapie.
artikelrelief.pdf
Adobe Acrobat document 1.4 MB