SATSUZEN 颯然

Catherine Balmer (dwarsfluit) & Hélène Seiyu Codjo (shakuhachi).

 

 

Japanse traditionele muziek, Japanse & Westerse moderne muziek, nieuwe composities.

 

As the wind suddenly blows strongly 

the shakuhachi playing muraiki

meets the silver flute in the silence.

 


SATSUZEN 颯然 is een duet over vriendschap, natuur en spiritualiteit. Een ontmoeting van muzikale werelden.

Het gaat om het plezier om samen muziek te maken en elkaar te inspireren.

Laat je je verrassen door de combinatie van klanken van deze twee fluiten.

Informatie en contact: helene@fluitshakuhachi.nl

Foto ©Pierre-Alain Balmer

New Music for Flute and Shakuhachi

DUO SATSUZEN nodigt componisten uit om nieuwe muziekstukken voor fluit en shakuhachi te componeren. In 2021 heeft het DUO de compositie "GINYO" door Atsuki Sumi en "ELLIPSE" door Elizabeth Brown ontvangen. De wereldpremières zijn op 3 april 2022 in Genève (Zwitserland) uitgevoerd. Luister hieronder naar de video's.


Recensies concerten

"Landschappen en geluidschappen ontvouwen zich geleidelijk voor het publiek door een geslaagde combinatie van traditionele en moderne muziek.

Verrassend harmonieus schilderen Europese dwarsfluit en Japanse Shakuhachi samen landschappen, vogels, beweging, rust. Soms verschillen de timbres duidelijk van elkaar en zijn de eigen karakters van beide instrumenten zeer herkenbaar, in andere gedeelten weten beide fluitisten de klank en de intonatie zo te vormen dat de instrumenten één lijken te zijn.

Door  het vormen van microtonen op de dwarsfluit en door op het Japanse bamboe soms de meer sonore klank van een Europees instrument te benaderen laten beide musici zien dat zij hun instrumenten en de muziek waar zij voor hebben gekozen volledig begrijpen en beheersen."

Luc-Jan Laarhoven

 

"Als amateur dwarsfluitspeler werd ik namelijk getriggerd door het concert van een duo dat de klank van de dwarsfluit combineert met die van de Japanse shakuhachi fluit. Wat leveren die dubbelklanken prachtige en betoverde klankkleuren op!

Het mystieke, zenachtige geluid geluid van shakuhachi accordeert wonderschoon met dat van de serene dwarsfluit. Hoewel de embouchure van beide instrumenten verschillend is, was het intrigerend om te zien hoe de dwarsfluit, in dit geval de zogenaamde G-dwarsfluit, via een soms aangepaste embouchure het prachtige hese geluid van de shakuhachi wist te benaderen.

Wat een oase van rust ging van dit concert uit, echt een moment van bezinning!

Kortom een concert in een prachtige ambiance van de Valkhofkapel in Nijmegen dat in het (muzikale) geheugen gegrifd zal blijven."  

Jos Brommer, amateur dwarsfluitspeler

 

"Nieuwsgierig naar hoe de klankkleur van beide instrumenten samen zouden klinken ging ik op een prachtige zondagmiddag naar de Shofukan. De concurrentie met het mooie weer was duidelijk: de opkomst was helaas klein.

De opzet van het concert was helder, erg aangenaam om niet na elke stuk applaus te willen maar vooral in focus te blijven. Dit is zowel voor de uitvoerders belangrijk als prettig voor het publiek.

Mijn nieuwsgierigheid werd beloond in een prachtige samenklank van beide instrumenten en het samenspel van beide muzikanten. Het werd gelijk duidelijk dat zij al lang en veel met elkaar hebben samen gespeeld en daar ook veel plezier uit halen.

Het programma bestond uit diverse stukken uit diverse tijden, solostukken en compositie’s voor de twee instrumenten, zowel traditionele Honkyoku’s als hedendaagse stukken. 

Kortom, een lust voor het oor! "

Greet van Keulen

 

"Als liefhebber van de shakuhachi en de Japanse honkyoku muziek was ik aanvankelijk wat sceptisch over de combinatie van shakuhachi met dwarsfluit. Waarom zou je dat willen? Het concert in Shofukan heeft me in die zin verrast: het gaat bij het samenspel van Duo Satsuzen uiteindelijk minder om het verschil in klank dan om de overeenkomst in intentie en muzikaliteit. Hélène Seiyu Codjo en Catherine Balmer creëren samen een klankwereld van kracht en verstilling. Het programma dat ze speelden was gevarieerd, van Japans traditioneel tot modern westers, met als leidraad de natuur. Toch was het in ieder aspect gebalanceerd, zowel wat betreft de opbouw van het programma als de muzikaliteit en de precisie van de uitvoering ervan. Het was goed te horen dat deze musici geweldig op elkaar ingespeeld zijn.

Esther Konijnenberg

 

Fluit en shakuhachi. 

Dan denk je "wat moet dat worden?" Twee verschillende stemmingen, twee verschillende klankkleuren, een technisch verontwikkeld instrument en een flexibel instrument dat dicht bij de natuur staat en dan nog twee totaal verschillende muziekculturen. Conclusie: geen enkel probleem als ze bespeeld worden zoals  Hélène Seiyu Codjo en Catherine Balmer dat doen. Twee magnifique musici die volledig op elkaar en op hun eigen instrument zijn ingespeeld en die naast een bijzondere techniek ook een bijzonder gevoel voor timing samen hebben ontwikkeld. Het is zoals in iedere relatie de kunst om elkaar halverwege te ontmoeten en als het kan de kunst om elkanders taal te spreken. Hélène en Catherine hebben dat helemaal begrepen.

Niet verwonderlijk overigens want ze kennen elkaar al sinds het conservatorium als fluitisten waarna Hélène zich ook nog eens ontwikkeld heeft tot shakuhachi meester. Als je twee culturen vergelijkt eindig je meestal met overeenkomsten en verschillen maar Duo Satzusen maakt gebruik van de kwaliteit van beiden.

 Gerard van Wolferen

Fotogalerij

Foto's © Pierre-Alain Balmer